Bogen om Rasmus Klump (2014)

Bogen om Rasmus Klump 2014Bogen om Rasmus Klump

Undertitel: om avisstriben og folkene bag
3. udgave
Ole Damgaard
53 sider
Damgaard 2014

 

Der er kommet meget nyt siden førsteudgaven af Bogen om Rasmus Klump. Den mest umiddelbare er layoutet, men også teksten har fået en tur med hammer og maling. Den er derfor også et bud til den unge læser, som vil vide detaljer om seriens tilblivelse og om navnene bag, uanset om det er parret Vilhelm og Carla Hansen eller om det er de forlagsfolk, uden hvem Rasmus Klump ikke havde fået den verdensberømmelse, han har.

Heldigvis er der bevaret mange fotos og gamle tegninger, for Bogen om Rasmus Klump vrimler ikke med klip fra Rasmus Klump-bøgerne. Derimod er der på alle opslag andre illustrationer: Folkene bag serien, Vilhelm Hansens andre tegninger eller illustrationer fra hans samtid. Desværre er det hele i sort/hvid, men det er en del af originalerne alligevel.

En sjov detalje er den sidste stribe, Jørgen Clevin tegnede med Strudsen Rasmus som avisserie. Her dukker Vilhelm Hansens Rasmus Klump op og annoncerer dermed sin egen ankomst i avisen.

Læseren får også meget at vide om Vilhelm og Carla Hansen. Først og fremmest om Vilhelm Hansen, bl.a. hvad han lavede, inden han skabte sin figur. Inspirationen til de sjove bipersoner i det klumpske univers er også spændende. Vi hører naturligvis også, hvorfor Rasmus Klump stoppede igen som serie og hvordan figurerne har fået nyt liv i andre formater som Pixibøger, film, restaurant osv.

I min boganmeldelse på JAGOO skrev jeg bl.a.: “Sidste del af Bogen om Rasmus Klump er en spændende gennemgang af de mere tekniske sider af at producere illustrationer til aviser. Måske er denne anmelder forudindtaget qua sin fortid som typograf, men det er ikke uvæsentligt at forstå den tid, Rasmus Klump blev skabt i. En tid uden den lette adgang til at mangfoldiggøre serier, uanset om det er på papir eller på nettet. Her falder den yngre læser nok fra, men det er vel også ok.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.