I form i en fart

I form i en fartI form i en fart

Ellen Holmboe
Illustrator: Karla von Bengtson
56 sider
Forlaget Løse Ænder 2014

 

 

Hvordan formidler man et afslappet syn på, at kroppe er forskellige? Her er et af de bedste bud, jeg har set. På få letlæste sider lykkes det at fortælle en spændende historie med en medrivende vinkling og en væsentlig morale uden at virke hverken påtaget eller moraliserende. Jegfortælleren Filip M. Lund er ti år. I sin fantasi er han en hårdkogt krimi noir-detektiv med en laber assistent, som han kommer til at kalde “Mor” nogle gange. I 7 bind af serien om den hemmelige detektiv er det blevet nytår, og Filip undrer sig over alle de mange, som går på kur. En svær sag, men hans grundige studier afslører sagens sammenhæng, inden januar er gået, og alle glemmer nytårsforsætterne.

Filip får hjælp af Karlo, som har en kiosk. Kiosken får Karla von Bengtson listigt afsløret som den bar, detektiven hænger ud på. “Bartenderen” Karlo er tidligere sværvægtsbokser, nu er han vist mere sværvægt end bokser. Heldigvis tager Karlo Filips bekymringer alvorligt og følger ham ned til sin vinterbadeklub. Her kan Filip se, at også voksne er forskellige: Tykke, tynde. “Mænd i alle former og farver. Især blå.”

Det virkeligt imponerende ved I form i en fart er, at den får budskabet frem uden brug af løftede pegefingre eller politisk korrekthed: Du er ok, som du ser ud. Vi skal ikke alle ligne det, vi ser på forsiden af de blanke forsider på magasinerne i kiosken.

Plottet med at køre to parallelle virkeligheder fungerer, og det er ikke nær så svært at følge med, som det lyder. Vi kender det bl.a. fra tegneserien om Steen og Stoffer. Illustrationerne er tilpas skøre. De følger handlingen og får samtidig den lille tvist med, som Filips fantasi leverer.

I form i en fart er skrevet med lixtal 11 og kan derfor give et skulderklap til børn i 2. – 4. klasse på flere måder: Det er en succesoplevelse at læse en bog med så høj litterær kvalitet. Samtidig hører læseren, at en krop ikke kun har én rigtig form. Eller farve!

I form i en fart burde ligge i sofahjørnet i enhver SFO og i frilæsningskassen i enhver klasse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.