Min bedste opdrager

Min bedste opdragerMin bedste opdrager

Henrik Vilsbøll (red.)
Interview med Lise Nørgaard, Jytte Borberg, Ib Spang Olsen, Anker Jørgensen, Lotte Kærså, Per Schultz Jørgensen, Vigga Bro, Erik Sigsgaard, Hanne Bech Hansen, Tine Bryld, Jakob Lange, Erik Grip, Villy Søvndal, Annemarie Morris, Rumle Hammerich, Peter Langdal. Rune T. Kidde, Torben Hjul Andersen, Henrik Dahl, Klaus Bondam, Rushy Rashid Højbjerg, Paula Larrain, Morten Albæk, Ilker Kabaktepe og Huajing Miao Morris.
158 sider
Frydenlund 2008

I kronologisk ordnede interview besvarer 25 personer, som præger (eller har præget) de danske samfund, spørgsmålene “Hvem er/var din bedste opdrager?”, “Hvorfor er/var det din bedste opdrager?”, “Er der nogen af opdragernes gode egenskaber, du mener, er blevet en del af dig selv?” og “Hvad har din bedste opdrager betydet for dit liv?”

Det er mænd og kvinder født mellem 1917 og 1983, som repræsenterer et bredt udsnit af den danske befolkning med forskellige uddannelse og erhverv. Særligt en samlæsning af kvindernes historier formår at vise en udvikling i roller og betydning.

“Alt efter udgangspunkt kan man glæde sig eller ærgre sig over, at langt, langt den største gruppe af gode opdragere er den allernærmeste familie. Der er kun få undtagelser: en nabo, en dansklærer og en bordtennistræner, som endda må dele æren med et forældrepar. Kun i et enkelt interview kommer den gode socialpædagog i spil. Der er ganske vist også en mor, som har stor betydning, men uden pædagogen var den udsendte i Afghanistan vist i stedet endt i en hverdag med gadevold, stoffer og manglende integration.

Dette ene interview skiller sig også ud ved virkelig at sætte fingeren på, hvad der kan gøre den store forskel. De 25 udvalgte personer er ikke alle lige reflekterende over, hvad der gjorde deres opdragere til netop det forbillede, de vil fremhæve. Mange gange slår det over i generelle barndomserindringer. Det gør ikke bogen mindre interessant som historie-, samfunds- barndsomsbeskrivelser. Som pædagogisk fagbog er den dog ikke meget bevendt.” (Fra min boganmeldelse på JAGOO.)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.