Min første bog om…

Min første bog omMin første bog om…

Anita Ganeri, David Chandler, Mike Unwin
Illustreret af Sandra Pond, Robin Bouttel, Peter Scott og Tony Sanchez
Oversat af Eline Crossland, Bo Groulett Hansen og Kathe Moesgaard Sørensen
5 x 48 sider
Turbine 2010, 2012 og 2013

Turbine har oversat en serie af naturbøger til børn. Jeg har kigget på fem af dem: Min første bog om pattedyr, Min første bog om fugle, Min første bog om blomster, Min første bog om smådyr og Min første bog om dyrelivet i haven. Det er lykkedes usædvanligt godt at kombinere superrealistiske illustrationer, faktuelle tekster og muligheden for selv at være aktiv. De fire førstnævnte bøger har alle bagerst en liste over de beskrevne arter, hvor man med et kryds i en firkant kan angive, at man har set dem. I den sidste bog er der et indeks med udsnit af en illustration af dyrene. At det kun er et udsnit kan gøre dyrene lidt for svære at genkende for børnene.

Alle dyr og planter kan findes i dansk natur, og langt de fleste vil dukke op på en legeplads, hvis man giver lidt plads til det. Bøgerne fortæller, hvordan man bedst finder dyr og planter og hvordan de lever, uden at det bliver for tungt naturvidenskabeligt. Det skal nok befordre naturinteressen hos mange børn.

Min første bog om… kan bruges til temaforløb om naturen på legepladsen eller turmålet. De kan også læses af børnene selv som spændende billedbøger, hvis de hellere vil dyrke deres faktuelle nysgerrighed end gå på opdagelser i fortællinger. Gode fagbøger til små børn er sjældne, og her har vi at gøre med en serie, som lever op til de forventninger, man kan stille som børnehave og for de yngste børn i SFO. Bøgerne kan også tænkes brugt i naturfag.

I de fire første bøger er der afsat en side pr. art. En stor illustration suppleres de væsentligste kendetegn. En kort tekst fortæller om dyret og små kasser beskriver lidt mere specielle ting som blomstringstidspunkt, dyrespor eller føde.

Min første bog om dyreliv i haven har to sider pr. dyr. Først en højreside, hvor man lige ser et glimt af dyret og en kort tekst med overskriften ”gæt hvem”. Når man så bladrer, afsløres det: ”Det er en…” Enkelte af ordene er fremhævet og kan findes i ordforklaringen bagerst. Ord som nektar og tvedelt har sin berettigelse, men når krokus og haletudser er så godt illustreret i bogen, behøvede de nok ikke at være med i ordforklaringen.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.