Seriebøger til børn

Seriebøger til børnSeriebøger til børn

Denne sommer har jeg holdt foredrag om seriebøger til børn. Hele foredraget kan naturligvis ikke komme med i et opslag, men jeg kan kort fortælle, at en fordel ved seriebøger er, at man kommer længere ind i et univers og i karaktererne, end det ellers er muligt i en enkeltstående bog.

F.eks. er William og Athena-serien på 885 sider, som for mange ville virke uoverskueligt, hvis det var én bog. Derimod er det lettere at gå til seks bøger på under 150 sider hver.

Nogle serier kan læses i vilkårlig rækkefølge, fordi hver bog repræsenterer en fritstående episode i karakterernes liv. De bliver pudsigt nok ikke klogere og i reglen heller ikke ældre. Vi kender det f.eks. fra Anders And-blade.

I andre serier udvikler karaktererne sig undervejs. Bind to bygger videre på bind et osv. Det kendes f.eks. fra Den store Djævlekrig. De serier skal læses i rækkefølge, men man kan principielt afbryde efter et bind, hvis man ikke ønsker at læse seriens slutning.

Jeg havde taget seks serier med for at illustrere mit foredrag:

Den dag, Leopold blev…
Billedbøger, som beskriver fire følelser på en rigtigt fin måde (også “ond”, som jeg har det lidt dårligt med). Barnet kan let identificere sig med grisen Leopold.

Snus Mus
En detektivserie i krimi noir-stil, så der både er noget for børn og voksne. Bagerst kan man læse fakta om det tema, den enkelte bog handler om: månen og sommerfugle.

Gustav og Raketbroderskabet
Også til selvlæsning. Fakta bliver flettet ind i handlingen. Til raket-/rum-/astronomi-nørder. Der er planlagt 10 bøger, og de kommer med ret korte mellemrum.

Sebastian
Hver bog har to temaer: en handling og et tilknyttet mere filosofisk emne. Bind et kan ligne “Sofies Verden” i lightudgave. Forfatteren har arbejdet på et femte bind om tro >< videnskab, men har mange andre projekter i gang.

William og Athena
Arkæologi og gamle kulturer er rammen om en spændingsserie, som også har et gennemgående mysterium: Hvad er der sket med Athenas mor, som forsvandt under en udgravning og efterlod sig en dagbog?

✘ Den sidste serie adskiller sig fra de andre ved ikke at have samme forfatter og i øvrigt være den eneste, som ikke er oprindelig dansk. Det er serien om Einstein, Descartes og Marx, hvis teorier behandles lettilgængeligt uden at give køb på fagligheden.

Jeg gik udenom de kendteste serier om Harry Potter, Skammeren(s datter) og Den store Djævlekrig, fordi jeg ønskede at præsentere publikum for nyt materiale. Der var stor spørgelyst, og efter foredraget kunne publikum bladre bøgerne igennem og høre mere.

Forlaget Eudor havde velvilligt stillet uudgivet materiale til rådighed. Dels skitser til bind 4, som udkommer efter sommeren, dels udkast til tidligere bind, som gav et indblik i arbejdsprocessen.

Endelig kunne jeg afsløre (for de, som ikke allerede vidste det), at der kommer et femte bind af den ellers afsluttede serie Den store Djævlekrig af Kenneth Bøgh Andersen. Den faldne Engel udkommer 15. september 2015.

Alle bøgerne er nærmere beskrevet her på bjarnewandresen.dk. Benyt søgefunktionen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.