Børnebøger blogger man da om

Børnebøger blogger man da omBørnebøger blogger man da om

Af Merete Flensted Laustsen, master i børnelitteratur, bibliotekar og redaktør på Bogbotten og Bjarne W. Andresen, lærer, pædagog, master i børnelitteratur og redaktør på JAGOO.

Artiklen har tidligere været bragt i Klods Hans nr. 3/2015 og i Dansk nr. 3/2015.

Læs den også side 20-21 her.

Bogelskerne har indtaget bloguniverset. Man kan let og billigt – eller gratis – formidle gode læseoplevelser til et stort publikum. Det tiltaler både professionelle aktører og den almindelige læser hjemme ved sofabordet. Bloguniverset et broget område. Der er meget godt at hente, når man læser bogomtalerne og anmeldelserne med lidt kritisk sans. Artiklen giver et overblik over forskellige typer blogs om børne- og ungdomsbøger.

Private blogs

I den lettere ende skriver helt private bloggere skriver bøger for deres fornøjelses skyld. Det er ofte forældre, som omtaler bøger, de har læst for deres børn. Målgruppen er primært andre forældre. Det kan være en blandet fornøjelse, for ofte mangler bloggerne et bredt kendskab til børnelitteraturen. Der er sjældent analyser, og der er mange ’synsninger’. Hvad bloggeren mangler af teoretisk baggrund kan opvejes af den begejstring, der lægges for dagen. Private blogs kan bruges til at give et indblik i, hvad de enkelte bloggere og deres børn er faldet for.

Private blogs skriver oftest om bøger til de helt små. Når børnene kan læse selv, falder mange forældre fra som højtlæsere, og børnene har ikke deres egne blogs. Derfor er der et ”hul” hvad angår bøger til begynderlæsere. De største ildsjæle blandt unge læsere har egne blogs, men de er få. Man er henvist til f.eks. skolernes netværk, hvis man ønsker at læse børnenes egne omtaler af bøger.

Enkelte private fagfolk har egne blogs, hvor man kan finde bogomtaler blandt indlæg om andre emner. Ønsker at følge deres blogs og dermed også deres øvrige virkefelter, kan det være undervisning, pædagogik og kultur generelt. F.eks. skriver Anette Øster af og til om bøger på www.anetteoster.wordpress.com og en af denne artikels forfattere skriver på www.bjarnewandresen.dk.

Forlagene er også på banen

Forlagene spiller en stigende rolle i formidlingen af bøger. De tre store forlag (Carlsen/Lindhardt og Ringhof, Gyldendal og Rosinante/Høst og Søn) har profiler på Facebook, som korresponderer med hjemmesider, som henvender sig til unge og med målgruppen selv som anmeldere.

Forlagshuset Rosinante&Co står bag www.bog-vlog.dk. Her kan alle være med, og hvor det er uden betydning, hvilket forlag der har udgivet den pågældende titel. Det gælder om at dele sin læseglæde og -lyst med andre via vlogs, som er en lille kort video, hvor anmelderen mundtligt fremlægger sin anmeldelse til et videokamera. Vlogs er blevet populære i målgruppen. Facebook-siden ”Unge læser med Rosinante&Co” efterspørges indimellem anmeldere  – især til ikke boghandlertitler. Ellers linkes ofte til andre bloggere. Rosinante er i kontakt med en del private bloggere, som de sender eksemplarer af bøgerne til på lige fod med avisernes anmeldere

Gyldendals bud på formidling af YA-litteratur (Young Adult-litteratur) hedder www.weloveya.net, som endnu ikke indeholder anmeldelser. Bloggen indeholder bl.a. nye udgivelser og interviews, og målgruppen er de unge læsere selv. Weloveya korresponderer med Facebook-siden Gyldendal UNG, som indimellem annoncerer efter anmeldere. Der udvælges typisk fem anmeldere, der laver en anmeldelse, som bliver lagt på siden uredigeret. Weloveya er begyndt at samarbejde med læsersitet www.goodreads.com, hvor de mest engagerede læsere indimellem bliver tilbudt et forhåndseksemplar af en titel, de har på deres ”want to read”-liste mod at skrive en anmeldelse.

Forlagshuset Lindhardt og Ringhof står bag sitet www.lovebooks.dk. Formålet er at samle læsere af alle slags kærlighedshistorier til at dele læseoplevelser med hinanden. Sitet har en gæsteblog, hvor har læserne ordet, og indholdet leveres af frivillige. På redaktionens blog kan man læse nyheder om kommende udgivelser. LOVEBOOKS kan også følges på Facebook eller Instagram. LOVEBOOKS har taget konsekvensen af, at meget litteratur i dag ikke har en veldefineret målgruppe. Den har derimod en interessebestemt læserskare, hvori også indgår de unge og deres litteratur.

De uafhængige professionelle

Der er kommet en række blogs, som redigeres af fagfolk uden tilknytning til forlag eller andre kommercielle interesser.

Bogbotten

Bogbotten.dk henvender sig mest til fagfolk, der arbejder med formidling, indkøb og anvendelse af litteratur for børn, unge og unge voksne, men også forfattere og andre professionelle indenfor det børne- og ungdomslitterære felt anvender bogbotten. Bogbotten.dk har fokus på en titels brugsværdi og der anmeldes alle typer skønlitteratur inklusiv billed- og pegebøger. Anmelderne er frivillige med en baggrund i at arbejde professionelt med børne- og ungdomslitteratur f.eks. undervisere på professionshøjskolerne, pædagoger, dansklærere, litteraturstuderende og bibliotekarer. Hjemmesiden har en korresponderende Facebook-side.

JAGOO

Boganmeldelserne er kun en del af www.jagoo.dk, som primært henvender sig til institutioner, pædagoger og studerende. En halv snes anmeldere med forskellig faglig baggrund anmelder bøger til målgruppen, herunder børnebøger. JAGOOs niche er, at den er henvendt til det pædagogiske praksisfelt, hvilket både påvirker udvalget af anmeldte bøger og den vinkel, der er lagt i anmeldelserne.

Aslan

Bibliotekar Gunhild Lindstrøm modtog i Klods Hans-prisen i 2008 for sit site www.aslan.dk, som er et overflødighedshorn af viden om børnelitteratur. Gunhild Lindstrøm fortæller, at hun dagligt arbejder på Aslan, som begyndte som et fysisk tidsskrift i december 1989. Der ligger altså et enormt arbejde og en ildsjæl bag bloggen. Siden kan derfor være lidt svært at finde rundt, men tiden er givet godt ud og der er mange links til andre sider.

Bøger til børn

Denne blog skrives af Maria Louise Bjørn Bjerrum og Lisa Gardum Andersen, som begge er dansklærere og mastere i børnelitteratur. www.bogertilborn.dk har en afdeling for hhv. børnebøger, ungdomsbøger og billedbøger. Bloggen omtaler både billedbøger til de yngste læsere og billedbøger til brug i f.eks. Folkeskolen. Der hører en facebookside til bloggen. Bøger til børn er en blog, som kræser for både indhold og indpakning.

De offentlige

Pallesgavebod.dk er ikke en egentlig blog men en vigtig hjemmeside at tage med her. Pallesgavebod.dk er de danske børnebibliotekers internetunivers, og her findes bl.a. anmeldelser og anbefalinger til målgruppen mellem 8 og 12 år. Hjemmesiden er blevet til i et samarbejde mellem Kulturstyrelsen – Center for Bibliotek, Medier og Digitalisering under Kulturministeriet og fortællevirksomheden Copenhagen Bombay.

Sidst, men ikke mindst er der Bookeater.dk (før boggnasker.dk) for unge, som interesserer sig for bøger, forfattere og læsning. Det drives og finansieres af Odense Centralbibliotek, og der er tilknyttet en Facebook-side. De er også på Twitter. BOOKEATER indeholder mange anmeldelser fra læser til læser. Sidens grundlægger Finn Wraae er lige blevet vinder af årets BØFA-pris 2015.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.