Lederen kunne have været brugt på at snakke børnelitteratur i et tværmedialt perspektiv, som Rasmus Meislers forside så fint lader os vide er temaet for dette nummer af Klods Hans. Men da Danmark er delvist lukket ned grundet COVID-19, mens disse linjer skrives, er det et andet ærinde, der ligger mig på sinde.
I disse dage er børn og unge sendt hjem fra institutioner og skoler, medmindre deres forældre varetager kritiske samfundsfunktioner. Det er klart, at en så stor ændring i vilkårene for børn og unge påvirker dem på mange måder.
Hvordan vil det påvirke deres læsevaner? Mit bedste bud er, at bogorme vil benytte hjemmedagene til at (gen)læse serier som Antboy, Ravnenes Hvisken eller Harry Potter. Desværre vil de mere bogfremmede nok ikke få ret mange litterære oplevelser ud over en evt. hjemmeundervisning; deres ”læsemål” er at slippe med så lidt læsning som muligt. Netop nu har de mulighed for at få lystlæsning tæt på, men de kaster sig nok snarere over onlinespil og film – to medier, som har været bogens konkurrent, så længe de har været tilgængelige.
Under coronakrisen ser vi det delte Danmark blive endnu mere delt, for de lukkede biblioteker og boghandlere betyder, at bøger kun findes i de hjem, som i forvejen har et stort litteraturforbrug. Som modvægt mod den udvikling har det litterære Danmark heldigvis reageret hurtigt. Allerede på førstedagen for skolelukningerne havde mange forlag givet gratis adgang til en lang række e-bøger, dog bag UNI-login. Gratis Børnebøger havde ligeledes ekstraordinært udvidet ”åbningstiden”, og flere boghandlere tilbød gratis forsendelse. Man kan dog frygte for, at læselysten alligevel vil få et hak nedad, da vi gennem flere undersøgelser ved, at det er tekster på papir og ikke de digitale, der giver det største udbytte.
Som alle andre brancher vil forlagsbranchen dog stadig mærke coronakrisen længe. Det samme vil især de forfattere, der har måtte aflyse foredrag i stribevis. Skolemessen i slutningen af april er aflyst, og vi er flere, som kigger helt frem til Bogforum (30. okt.-1. nov.) med bekymring.
Der er ingen tvivl om, at vi taler om en national krise. Men som Churchill svarede til et forslag om at skære i kunststøtten under 2. verdenskrig: ”Hvad er det så, vi kæmper for?” Litteraturen bekæmper ikke vira, men den kan forhindre os i at tabe modet – og det har vi brug for. Pas godt på jer selv og hinanden.