Det første juleeventyr

Det første juleeventyrDet første juleeventyr

Bent Haller
Illustreret af Mogens Thage Hougaard

57 sider
Santa Claus of Greenland Foundation 2004

Bent Hallers Historien om Julemanden er en god og spændende historie om to grønlandske børn, som er med i eventyret om, hvordan Julemanden kom til verden, om den første nisse og om, hvorfor forældre blev Julemandens hjælpere verden over.

Enkelte steder er den grum, set med danske pædagog-øjne. F.eks. når gammelfar stavrer ud på isen med ønsket om at blive taget af en bjørn, da han ikke længere kan gøre nytte. Gammelmor ville gerne gå med, men hun kan stadig sy og lave kamikker. Det gyser også, når man læser om tupilakken, som er lavet af smådele fra barnelig.

Historien om Julemanden er den samme historie som Det første Juleeventyr af samme forfatter, som jeg havde læst i forvejen – bare en længere tekst med flere detaljer og for en ældre målgruppe. Jeg må sige, at den ikke helt lever op til Det første Juleeventyr, som er mere mættet og stemningsfuld.

Der er mange gode detaljer om grønlandsk mytologi og historie, og pointerne omkring, hvordan julemand, nisser, julegaver er opstået, er gennemtænkte og virker logiske. Man får en “nå ja, sådan må det være”-følelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.