Kopierne

KopierneKopierne

Jesper Wung-Sung
Illustrator: Søren Jessen
114 sider
Høst & Søn 2015

 

 

 

 

Jesper Wung-Sungs prisbelønnede ungdomsroman er kommet som grafisk roman. Fortælleren Jonas havde en god dag: Succes på fodboldbanen og opmærksomhed fra Maria. Idyllen blev imidlertid brudt, da han kom hjem: Forældrene ville ikke lukke ham ind og hans plads i familien var overtaget af en dreng, der lignede ham til forveksling. Da to mænd dukkede op og forsøgte at fange ham, tog han flugten. Her mødte han Ian, som hjalp ham med både flugt og forklaring.

“Jeg ville have svar. Flere svar. Mange svar. De rigtige svar,” bad Jonas, og hans bønner blev hørt i en grad, som han ikke havde forestillet sig. Det viste sig, at han ikke var den originale Jonas. Han var en kopi. Den originale Jonas havde fået en virus og var sat på standby. Nu var originalen vendt tilbage, og Jonas (kopien) var blevet overflødig.

Kopierne Jonas og Ian måtte nu flygte fra Kopi-Befrierne. Disse KB’ere opsøger uønskede kopier og “deaktiverer” dem. En kopi har forsøgt at slå en original ihjel, og der er derfor en fed bonus at hente, også for selvbestaltede dusørjægere.

Jonas og Ian slog sig sammen med en tredje kopi, Ronnie. Deres tid var talt, kopiernes skæbne er tab af hukommelse, sanser og til sidst forstand. Det ramte Ian og Ronnie først, og på de sidste sider af Kopierne kæmper Jonas sin håbløse kamp mod det uundgøelige, visuelt fortalt med tiltagende udflydende tegninger og tekst.

“Forsiden er et studie for sig. Titlen bliver mere og mere utydelig i læseretningen. Jonas ses i to udgaver: En i farve og en ”skygge” i hvidt. Under ham et vildsvin og i baggrunden ses Jonas, Ian og en tredje kopi, Ronnie.” (Fra min boganmeldelse på JAGOO.)

Kopierne er en dystopi, som spiller på målgruppens ambivalente forhold til forældrene: Løsrivelse og afhængighed. Det overskygges af frygten for ikke at være ønsket. Samtidig er Kopierne en kommentar til debatten om genteknologi. Kan vi være sikre på, at det ikke er en nær fremtid, som skildres? Kan genteknologiens muligheder ikke både bruges og misbruges med de resultater, vi ser her?

“Forlaget kalder Kopierne en grafisk roman. Der er mere fortællestemme end i gængse graphic novels og illustrationerne fylder ofte en hel side eller et helt opslag. Tekst og illustration følger hinanden og støtter afkodningen af fortællingen. Illustrationerne er ligesom teksten holdt i en realistisk tone, dog fletter de to typer forfølgere, Kopi-Befrierne og vildsvinene, sig ind i hinanden et enkelt sted, hvor illustrationen er et vildsvin i jakkesæt.” (Fra min boganmeldelse på JAGOO.)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.