Bliv til!

Bliv til!Bliv til!

– en filosofisk arbejdsbog
Christoffer Boserup Skov

152 sider
Forlaget Mindspace 2016

 

 

Filosoffen Christoffer Boserup Skov fører os gennem ti ubarmhjertige grundvilkår, inden han med fem filosofiske fif giver et glimt af et håb. Først hører vi historien om Kaspar Hauser, et begavet menneske, som dukkede op under mystiske omstændigheder i Nürnberg i 1828. Samtidens forskellige måder at se Kaspar Hauser på leder læseren til at stille sig selv spørgsmålet “Hvem er jeg?” ud fra et biografisk, et psykologisk, et biologisk og et samfundsmæssigt perspektiv.

Af guden Dionysos fik Kong Midas evnen til at gøre alt til guld, blot han rørte ved det. Den grådige konge ønsker sin gave tilbage, da han først gør sin mad og derefter sin datter til guld. Midas-legenden relateres til de ti ubarmhjertige grundvilkår.

JAGOO skrev jeg: “Tvivl, had, jalousi, misundelse, resignation, utilstrækkelighedsfølelse og meningsløshed er ikke filosoffen Christoffer Boserup Skovs bud på en opgradering af de syv dødssynder. I hans bog er det grundvilkår, vi må lære at leve med. Den gode nyhed er, at vi kan lære at leve med dem. (…) En bog til at blive klogere af.”

Et eksempel på de ti grundvilkår er, at du vil opleve, at dit liv er en trædemølle. Det introduceres sådan: “Du kender måske scenariet: Vækkeuret ringer, det er mørkt udenfor. Du kunne godt sove en halv time mere. Det er nærmest naturstridigt at stå op nu. Men du slæber dig alligevel op. Morgenmaden gøres klar, familien er oppe, alle er lidt for sent på den og kommer for sent ud ad døren. Og det var mandag. Det samme scenarie udspiller sig tirsdag, onsdag, torsdag, fredag.”

Her kommer de fem filosofiske fif os til hjælp: 1) Lev med, at du bliver til støv, 2) Lev med, at verden er kaotisk og ting ændrer sig, 3) Lev med gode relationer, 4) Lev et anti-dogmatisk liv og 5) Lev et langsomt liv.

Når Bliv til! har undertitlen En filosofisk arbejdsbog, skal det tages bogstaveligt. Læseren opfordres til at stoppe op og notere sine overvejelser. Spørgsmålet “Hvem er jeg?” kan endda besvares med hjælp fra venner. Helt konkret er der afsat linjerede sider undervejs.

Bliv til! er en del af serien Skolen for livet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.