Demokrati i børnehøjde

Demokrati i børnehøjdeDemokrati i børnehøjde

De sidste måneders forfærdelige drab i Paris og København har fået mange til at stille sig selv spørgsmålet: “Kan pædagogik og pædagoger forhindre terror?”

 

 

Det er nok lidt meget at forvente, at vi ligefrem kan forhindre terror fuldstændigt. Samtidig er det vigtigt at vide, at man kan gøre noget – at vi ikke er handlingslammede. Når vi har med mennesker at gøre, som er født og opvokset i det danske samfund, må vi alle tage ansvar for at skabe udvikling, læring og dannelse. Det er ikke en garant mod ekstremisme, men jeg er sikker på, at det hjælper.

I ugerne efter drabene i København har det vrimlet med beretninger om unge mennesker, som kunne være røget ud i ekstremisme, hvis det ikke havde været for den ene eller anden omstændighed, som fik dem på rette vej.

For små ti år siden samlede Henrik Vilsbøll bogen Min bedste opdrager med 25 personers beretninger om deres bedste opdrager i barndommen. Jeg husker især en mand, som ud over sin tyrkiske mor nævner en pædagog, som har betyder noget for ham.

Han havde sammen med en drengegruppe lavet “noget ballade” til en fest. Pædagogen tog drengene alvorligt og sagde til dem, at de skulle passe deres skole, sige nej til stoffer og holde sig ude af kriminalitet. Hun lærte dem at passe på hinanden, så de bakkede hinanden op, hvis nogen kom lidt på afveje og ikke holdt sig til de individuelle kontrakter, de indgik med pædagogen. De kaldte sig endda Helles Angels efter pædagogens fornavn.

Kontrakten med pædagogen er en af de ting, som har gjort Henrik Vilsbøll til den, han er i dag, fortæller han i Min bedste opdrager. På det tidspunkt er han ansat i forsvaret. Havde gerningsmanden i København haft en Helle, var det sandsynligvis ikke endt, som det gjorde.

Store røde vredeVi behøver ikke vente til klubalderen med en pædagogisk indsats. Jeg arbejder i øjeblikket på en boganmeldelse af Store røde vrede om drengen Malte, som opbygger så meget vrede, at den raserer hans værelse, da den kommer ud. En bog som den kan bruges til at tale med børn om både deres egen vrede og den vrede, de møder hos andre.

BUPL har netop udsendt en udgave af Børn&Unge Forskning med fokus på demokrati. Det er udsendt som tillæg med Børn&Unge. Det kan også hentes her.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.