Karl Marx’ genfærd

Karl Marx' genfærdKarl Marx’ genfærd

Ronan de Calan
Illustrator: Donatien Mary
Oversat af Ole Lindegaard Henriksen
63 sider
Mindspace 2012

 

På de første sider hører vi historien om, hvordan bønder flyttede til byerne for at arbejde, da priserne på korn falder. Det lykkes i første omgang, der er brug for dem på fabrikkerne, men Markedet kommer og tager alt fra dem. Bønderne – nu arbejdere – gør oprør, og soldaterne sættes ind mod dem. Det ser den unge Karl Marx, og han bliver dybt rystet.

Efter denne historiske baggrund gennemgår bogen centrale begreber for marxistisk teori: Pengenes værdi, arbejdsværd, bytteværdi, samlebåndets specialisering af arbejdskraft, maskinernes landvindinger og privat ejendomsret. Karl Marx foreslår den private ejendomsreg afskaffet, men han møder ikke lydhørhed hos Das Kapital (Kapitalen).

Marxistisk teori er tungt stof, men Karl Marx’ genfærd præsenterer det på en tilgængelig måde ved hjælp af en jeg-fortæller og en fiktiv ramme. Illustrationerne lægger sig op ad sovjetisk inspirerede billedbøger fra 1930’erne og 1940’erne, med illustratorerne Arne Ungermann, Aage Sikker Hansen og Hans Scherfig som de kendteste eksempler. Den er gennemillustreret og vækker både undren og lyst til at fordybe sig.

 

Sammen med en voksen kan Karl Marx’s genfærd læses før den alder på 14, jeg ellers vil anbefale den fra. På JAGOO skrev jeg bl.a.: “Karl Marx’ genfærd kan utvivlsomt læses som et argument for marxismen, men den reflekterende læser vil kunne abstrahere og danne sig sin egen mening. Under alle omstændigheder vil bogen give en indføring i en ideologi, som har haft stor betydning for udviklingen af det verdenskort og den samfundsorden, vi har i dag.”

 

Karl Marx’ genfærd indgår i en serie om betydningsfulde tænkere. Andre bind beskriver Descartes og Albert Einstein.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.