Børne- og ungdomslitteratur

Børne- og ungdomslitteraturBørne- og ungdomslitteratur

(Undertitel: Grundbog for skole- og folkebibliotekarer)
Merete Flensted Laustsen og Kirsten Jordal
196 sider
Høst & Søn 2014

 

De to forfattere deler deres store viden og indsigt i denne grundige og samtidig overskuelige grundbog. For nybegynderen er der meget at hente og for eksperten er det en tur “down memory lane”, for Børne- og ungdomslitteratur er et overflødighedshorn af henvisninger til gode og især aktuelle titler.

Bogen er skrevet til ansatte på skole- og folkebiblioteker men kan bruges af alle, som arbejder med (eller i øvrigt har interesse for) børne- og ungdomslitteratur. Man kan alt efter ståsted vælge at springe enkelte kapitler over. Alle bør dog læse f.eks. de forskellige syn på, hvad børnelitteratur er i forhold til anden litteratur; og hvad litteratur er i forhold til anden kultur og kunst.

Anden væsentlig teori er gengivelsen af Torben Weinreichs liste over kompetencer i forbindelse med litteratur:

  • Læsekompetence
  • Konventionskompetence
  • Encyklopædisk kompetence
  • Intertekstuel kompetence
  • Retorisk kompetence

Især for begynderlæsere er gennemgangen af styrker og svagheder ved lix-tal, let-tal og RR-tal interessante. Især de to første opdelinger bruges meget, så er det godt at vide, hvordan de beregnes; og hvilke fordele og ulemper der ved det.

Alt efter graden af bognørdethed kan man fordybe sig i eller springe over overvejelser forud for bogindkøb og dansk børne- og ungdomslitteraturhistorie. Personligt læste jeg det med stor interesse. Sammen med kapitlet om genrer er det en spændende rejse i en enorm samling af gode titler.

Billedbogen har fået sit eget kapitel, da “En billedbog er et medie, der omfatter adskillige genrer.” Endelig kan man gå ombord i lister over tidsskrifter, hjemmesider, foreninger.

Børne- og ungdomslitteratur slutter af med et leksikon, som indeholder en del gentagelser fra de forrige sider samt henvisninger dertil. Leksikonnet kan tjene som opslagsværk fremover og vil også blive brugt som sådan.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.