Dø om så det gælder & Aldrig ræd for mørkets magt

Dø om så det gælder - aldrig ræd for mørkets magtDø om så det gælder
Aldrig ræd for mørkets magt

Jørgen Hartung Nielsen
Illustreret af Patrick Leis
172 + 160 sider
Cadeau 2015

 

I to bøger følger vi den ugen modstandsmand Tom, fra han lander med faldskærm i Danmark en mørk nat. Han organiserer attentater mod bygninger og jernbane, og han går heller ikke af vejen for at likvidere nazisterne eller deres hjælpere. Historien bygger på virkelige begivenheder.

Synsvinklen er ensidigt Toms. Det gør fortællingen lidt flad, især fordi der ikke gives plads til bipersoner med andre mål end hovedpersonens. Læseren er derfor henvist til at supplere med anden litteratur for at forstå, hvorfor der f.eks. var danskere, som hjalp besættelsesmagten. Tom har ikke megen forståelse for det. Den snævre synsvinkel øger på den anden side spændingen, fordi Toms motiver bliver så meget grundigere belyst.

Ud over modstandskampen beskrives et spirende, men meget ærbart, kærlighedsforhold mellem Tom og en ung kvinde.

Bøgernes lix-tal er angivet til hhv. 25 og 27. Sværhedsgraden øges af uhensigtsmæssige orddelinger og en del ord, som ikke er så udbredte længere. Nedkastningssted, indskyder og boligkompleks f.eks. Ordene er samtidig med til at skabe en autentisk stemning.

De to bøger beskriver leveforholdene under anden verdenskrig grundigt og giver derfor læseren en spændende – om end lidt ensidig – fortælling, samtidig med, at de leverer historiske fakta.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.