BogForum 2016

IBBY og Don RosaIBBYs standBibiana på BogForum Sarah EngellBrian ØrnbølBogForum 2016

BogForum er årets ubestridte højdepunkt for bognørder.

I år havde jeg ekstra travlt, fordi jeg stod i den stand, Selskabet for Børnelitteratur havde i det børneområde, som var en rigtigt god nyskabelse. Vi stod sammen med forlaget Hjulet ved siden af Disney-tegneren Don Rosa, som jeg fik hilst på allerede dagen inden den officielle åbning.

Forlaget Hjulet har specialiseret sig i at oversætte bøger “fra de varme lande”, som Vagn Plenge fra forlaget siger. Vagn Plenge er desuden formand for Selskabet for Børnelitteratur. Læs om Malala – pigen som kæmper med ord og Stakkels monstre og Amigo.

Overfor os holdt M/S Bibiana til. De havde mange aktiviteter for børn. På den måde fik de mange til at se den fine udstilling af illustrationer fra alverdens børnebøger. Årets nyhed var muligheden for at tegne i 3D og gå rundt inde i sin tegning.

Jeg havde ikke tidligere mødt Sarah Engell, så jeg hørte et foredrag og tog en snak med hende bagefter. Jeg er især imponeret over Hjertet er 1 organ, som jeg i en artikel har kaldt Velskrevet forfærdelig og forfærdeligt velskrevet. Hun har desuden skrevet bl.a. Benny Beton. Sarah Engell fortalte bl.a., at litteraturen giver os mulighed for at behandle svære emner på en nuanceret og omsorgsfuld måde.

Brian Ørnbøl har jeg fulgt i flere år, og i år debuterede han som børnebøgsforfatter med Mekano Max. På BogForum udkom også Ørnbøls ABC, som jeg har været betalæser på. Brian Ørnbøl havde et langt program med mange oplæsninger og et interview. Her læser han Mekano Max op for en gruppe børn.

Cecilie EkenCecilie Eken havde et udmærket foredrag på Lille Scene, som desværre var svær at finde, så det var et begrænset publikum. Hun fortalte om serien Max Vero, som hun laver sammen med sin mand, Peter Heydenreich. Sidstnævnte er vild med at tegne maskiner, så de er der mange af.

Cecilie Eken har også skrevet Natulv.

Anne Sofie Hammer og Dina GellertDer var til gengæld ingen problemer med at finde den workshop, Anne Sofie Hammer og Dina Gellert havde. Her kunne børn tegne og male Villads fra Villads fra Valby, og der var fine lodtrækningspræmier.

Anne Sofie Hammer har også skrevet Mig og Dylan Walker, og Dina Gellert har skrevet og tegnet Leopold-bøgerne.

Patrick NessPatrick Ness har skrevet Monster, så jeg måtte hen og høre interviewet med ham. Desværre fik jeg kun hørt en smule, men jeg måtte da tænke, hvordan den pæne mand kan skrive så skræmmende en historie. Måske ligger noget af forklaringen i, at Monster er skrevet over Siobhan Dowds ide. Syv minutter over midnat. , som er bogens filmatisering, kan ses i danske biografer fra 8. december 2016.

Anette PrehnAnette Prehn, som har skrevet Hjernesmart pædagogik, har senere skrevet om ledelse. Det var i den anledning, hun blev interviewet. Hun fortalte som altid medrivende om sine bøger og kan bl.a. afsløre, at flere af hendes bøger er i spil til en oversættelse til tysk. Bøgerne findes i forvejen både på tryk og som e-bog.

Anne Sofie Hammer og Lisa Gardum AndersenAnne Sofie Hammer blev interviet af Lisa Gardum Andersen og fortalte bl.a. om vigtigheden af at give børn gode læseoplevelser. Hun skriver sine Villads fra Valby-bøger både til højtlæsning og begynderlæsning, så begynderlæseren får oplevelsen af at læse en “rigtig” bog, fordi han/hun jo kender den i forvejen som en bog også for større børn.

Christoffer Boserup SkovEndnu en bog fra den produktive filosof Christoffer Boserup Skov, som er en af mine anmeldere på JAGOO. Denne gang har han skrevet en lille “filosofisk arbejdesbog”, Bliv til!, som jeg glæder mig meget til at læse.

Christoffer Boserup Skov har også skrevet serien om Sebastian. Derudover har han bl.a. skrevet Grundbog i filosofi til gymnasiet.

Kenneth Bøgh AndersenSidste år havde jeg æren af at overrække Klods Hans-prisen, som gives til “en person, der har gjort noget særligt for at formidle børne- og ungdomslitteratur”. I år kunne jeg slappe af og se på.

Inden overrækkelsen kunne vi nyde Kenneth Bøgh Andersens oplæsning af eventyret. “K.B. Andersen læser H.C. Andersen.”

Betina Falsing og Merete Flensted Laustsen

Prisen gik i år til Merete Flensted Laustsen (t.h.). Betina Falsing fra bestyrelsen i Selskabet for børnelitteratur begrundede prisen i en tale, som gjorde prismodtageren både rørt stolt.

Talen kan høres her og kan desuden læses i Selskabets medlemsblad, Klods Hans nr. 4/2016.

Miki Therkildsen og Vagn PlengeSelskabet for Børnelitteratur er en afdeling af det internationale IBBY, som hvert år har en såkaldt honour list. I år blev den ære bl.a. givet til Niviaq Korneliussen for Homo sapienne. På vegne af forlaget Milik modtog ejerens søn, Miki Therkildsen et fint diplom fra Vagn Plenge, som er formand for Selskabet for Børnelitteratur og desuden har siddet i IBBYs Executive Committee.

Tekla Canger og Lone Bæk BrønstedKøn interesserer mig meget. I øjeblikket kommer der en del litteratur og køn i pædagogik, det har også været en mangelvare. Jeg kan desværre ikke nå at læse det hele, så jeg tog en genvej ved at høre Tekla Canger og Lone Bæk Brønsted fortælle om Køn – pædagogiske perspektiver. De havde en god pointe om, at køn blot er én måde at kategorisere på. Andre kategorier kan være lige så stigmatiserende.

Thorstein Thomsen og Jan IrhøjDet er ikke bøger det hele. Den sidste dag (søndag) gav jeg mig selv “bogfri” en halv times tid, hvor jeg hørte Thorstein Thomsen og Jan Irhøj synge sange fra deres nye album Der er ingen rynker på mit hjerte om livet efter de 60.

Hvis det er lige så morsomt og indsigtsfuldt som d’herrers koncert, så er der ikke noget at være bange for.

Hans Reitzels Forlag og Forlaget Frydenlund havde støttet mig med fribilletter. Tak for det.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.